Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Naturvetenskaplig inriktning

En deltagare samtalar med sin lärare

Vill du studera kemi, fysik och biologi? På vår naturvetenskapliga inriktning kan du koncentrera dig på dessa ämnen. Du får chans att under två år fördjupa dig i aktuella ämnesområden, som genteknik, energifrågor och klimatförändringar. Vi studerar ny teknik och forskning. Vi diskuterar de ofta svåra etiska frågeställningar som forskningen ställer oss inför.

Ämnen du studerar

På den naturvetenskapliga inriktningen studerar du under minst två år ämnen motsvarande gymnasieskolans naturvetenskapliga program, dvs kemi (kurs 1 och 2), fysik (kurs 1b1, 1b2 och 2), biologi (kurs 1 och 2) samt matematik (kurs 2-4). Du bör vara klar med Matematik 1 för att kunna studera på den naturvetenskapliga inriktningen.

Vi börjar med kemins och fysikens grunder (kemi 1 och fysik 1b1) bland annat genom att studera vardagliga fenomen runt omkring oss. Året efter sker en fördjupning av kunskaperna och andelen självständigt arbete ökar. Ämnet biologi är uppdelat i två delkurser och kan läsas i valfri ordning under två läsår.

Saknar du den grundläggande behörigheten Svenska 1 och någon av behörigheterna Samhällskunskap 1/Naturkunskap 1 blir du placerad i årskurs 1 och kan redan då börja studera matematiken och biologin som ingår i den naturvetenskapliga inriktningen och fortsätter med de första kurserna i kemi/fysik i årskurs 2.

Har du ovanstående behörigheter blir du placerad i årskurs 2. Antalet naturvetenskapstimmar du kan ha på ditt schema per vecka ser då ut ungefär så här (heltidsstudier är 30 lektionstimmar):

Årskurs 2: ca 18 lektionstimmar
Årskurs 3: ca 26 lektionstimmar

Målet med inriktningen

Målet är att du ska få en komplett naturvetenskaplig gymnasiekompetens. För att ge dig själv de bästa möjligheterna att uppnå en sådan, behöver du ägna minst två år av dina studier på skolan åt dessa ämnen. Du får möta människor verksamma inom universitet/högskola och får en ökad insyn i hur det är att studera vidare efter folkhögskolestudierna. Om du uppnår godkänt i ämnena och uppfyller omfattningskravet (1-3 år) kan du bli behörig att söka alla naturvetenskapliga program/kurser på universitet och högskola.

Damien Lang

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-11-14 12:44