Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vårdbiträde/undersköterska

undersköterskor i arbete

Är du intresserad av människors hälsa och vill jobba som vårdbiträde eller undersköterska i framtiden?

Höstterminen 2022 startar Göteborgs folkhögskola ett ettårigt påbyggnadsår för dig som har vårdbiträdesutbildning och vill vidareutbilda dig till undersköterska.

Höstterminen 2023 startar skolan vårdbiträdesutbildning som därefter kan byggas på med undersköterskeutbildning genom att gå ett påbyggnadsår med start hösten 2024.

Som utbildad vårdbiträde/undersköterska har du en bred kompetens och kan arbeta såväl på vårdcentral och sjukhus som inom äldreomsorg, hemtjänst och med människor med funktionsnedsättning. Eftersom det finns ett stort behov av utbildad personal inom yrket kommer du ha goda chanser till anställning efter avslutad utbildning, men också redan efter avslutad delkurs till vårdbiträde.

Innehåll påbyggnadskurs till undersköterska

Du får lära dig att arbeta med människor i alla åldrar. Kursen förbereder dig för de arbetsuppgifter som förekommer inom yrket: stöd och hjälp med personlig vård, medicinhantering, hushållsuppgifter samt administrativa, sociala och socialpedagogiska uppgifter. Du får utveckla din förståelse för människors olika behov och förutsättningar och hur man bemöter och vårdar människor på ett yrkesmässigt sätt. Du lär dig också om lagar och förordningar som är viktiga för yrket, om arbetssätt och yrkesrollen.

Du kommer att läsa följande ämnen: anatomi & fysiologi, funktionsförmåga och funktionsnedsättning, hälso- och sjukvård, omvårdnad, psykiatri, social omsorg, samhällskunskap och svenska. I kursen ingår även en fördjupning/specialisering.

Utbildningen är en yrkesutbildning för vuxna och innehållet är bestämt av skolverket på nationell nivå. Till största delen motsvarar innehållet vård- och omsorgsämnena i gymnasieskolan men även ämnena svenska och samhällskunskap ingår.

Göteborgs folkhögskola är ansluten till Vård och Omsorgscollege.

APL

I kursen ingår 4 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under praktikveckorna följer du praktikhandledarens schema vilket kan innebära arbete på kvällar och helger. Under praktiken och under utbildningen krävs det att du kan arbeta med både män och kvinnor.

Vad krävs för att söka utbildningen?

Du ska vara över 18 år och ha vårdbiträdesutbildning eller betyg från motsvarande nivå från gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram. Sökande kallas till intervju. Har du tidigare yrkeserfarenhet är det en merit. Hur du gör för att söka hittar du under fliken Ansökan.

Varför läsa på folkhögskola?

På folkhögskolan anser vi att varje deltagares medverkan är en tillgång för lärande. Ett av folkhögskolans uppdrag är att stärka och utveckla demokratin. Det kan handla om att vara med och påverka verksamheten. Som vuxenstuderande har du ett särskilt ansvar för dina studier. Vi kan erbjuda stöd i dina studier i form av handledning, social pedagogiska hjälpmedel och planering. Under Studerande kan du läsa om vilka rättigheter och skyldigheter du har som studerande på Göteborgs folkhögskola.

Kursinfo

Nästa kursstart:

Sista dag att söka:

Serviceavgift
1000 kr/läsår. Då ingår försäkring, visst material, viss kopiering och studiebesök.

CSN
Du kan söka CSN på gymnasienivå.

 

Mats Strömgren

Kursansvarig

Kirsi Gomes

Kurssekreterare/Admin koordinator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-11-14 15:41