Allmän kurs gymnasienivå

två deltagare diskuterar i en soffa

Oavsett om målet är att komma in på drömutbildningen eller att bilda och utbilda dig i lugn och ro, kommer du hos oss att få kunskaper och färdigheter för hela livet. Allmän kurs gymnasienivå är en behörighetsgivande kurs som ger dig möjlighet att läsa vidare på högskola/universitet eller yrkeshögskola. 

Allmän kurs årskurs 1-3

På Nya Varvet har vi tre årskurser. I varje årskurs läser du gymnasiegemensamma ämnen som krävs för högskolebehörighet. Allmän kurs innebär att du läser de gymnasiegemensamma ämnen som krävs för att få grundläggande behörighet till högskole- och yrkeshögskolestudier. Dessutom väljer du bland alla våra valämnen, vilket gör att du kommer upp i heltidsstudier. Vilken årskurs du placeras i beror på dina erfarenheter och förkunskaper. 

Valämnen

De lektionspass som du inte har de gymnasiegemensamma ämnena väljer du fritt bland våra valämnen, exempelvis sociologi, modern historia, världsfrågor, färg & form, kroppens biologi, teater, mänskliga rättigheter, musikverkstad m.m. Du kan läsa mer om valämnen här. 

Spår i årskurs 3

I årskurs 3 på Allmän kurs kan du välja mellan olika spår. Dessa utgör cirka hälften av lektionerna vid heltidsstudier. Valet av spår gör du vid kursstarten. de tre spår vi har att välja på är följande: 

  • College är till för dig som vill träna på att analysera och skriva texter.
  • Människans villkor är för dig som är nyfiken på den värld vi lever i och hur du kan påverka den.
  • Berättelser från samtiden ger dig möjligheter att på olika sätt utveckla din förmåga att berätta och presentera historier, kanske i form av en dikt, pjäs eller en videoinspelning.

Tre år på Allmän kurs

Varje persons schema ser olika ut, det är viktigt att du läser i din takt och på din nivå. Men du kommer utifrån dina erfarenheter att placeras i en årskurs och flera ämnen läser du tillsammans med klassen. Här kan du läsa mer om hur tre år på Allmän kurs kan se ut.

 

Kursinfo

Nästa kursstart
21 augusti 2024

Ansökningsperiod
1 februari - 15 april 2024

Antagningsvillkor
Du behöver vara 18 år eller äldre och ha kunskaper motsvarande Svenska grund eller Svenska som andraspråk grund.

Serviceavgift
Kursen är kostnadsfri men skolan tar ut en avgift på 1000 kr som täcker försäkring, visst material, kopiering m.m.

CSN
Du kan söka studiemedel på gymnasienivå genom CSN.

Kursplan
Kursplan Allmän kurs 

Kontakt

Kursansvarig/Biträdande rektor

Mats Strömgren

mats.stromgren@vgregion.se

 

Administrativ koordinator

Sara Eliasson

sara.h.eliasson@vgregion.se

031-769 76 01