Pedagogisk matlagning

Pedagogisk matlagning Göteborgs folkhögskola

Välkommen till pedagogisk matlagning! Skolans kök har under flera år använts i pedagogiskt syfte för att bland annat stärka samarbetet i gruppen. Det är således inte en matlagningskurs utan den gemensamma matlagningen är en sammanbindande faktor.

Vid arbetet i köket är våra studerande indelade i  grupper om 5-7 personer. Under tre dagar per läsår är uppgiften att laga mat i skolans restaurang. Där serveras en eller flera rätter. Oftast finns två rätter att välja mellan, varav ett vegetariskt alternativ. Till detta serveras en salladsbuffé och hembakat bröd.
 
Det är alltid klassen/gruppen som bestämmer vilka rätter som serveras. Arbetet med matsedelsplanering och matlagningen i köket leds alltid av en lärare.

Hållbarhet

Hållbarhet i köket innebär att vi minimerar matsvinnet genom planerade inköp och kreativ användning av överbliven mat. Vid varje måltid finns alltid ett vegetariskt/veganskt alternativ och vi har som mål att erbjuda ännu fler växtbaserade maträtter och därmed minska vårt klimatavtryck.

Jörgen Sjöqvist

Lärare, folkhögskola