Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Teater - Skådespeleri och teaterproduktion

två kvinnor på golvet

Är du nyfiken på om skådespeleri är något du vill satsa på? Vill du förbereda dig för högre skådespelarutbildning? Vi erbjuder en ettårig kurs på heltid för dig som vill undersöka och utveckla dina färdigheter i skådespeleri tillsammans med andra som delar ditt intresse.

Ansökan är nu stängd. I februari 2023 öppnar ansökan inför nästa läsår.

Kursinnehåll

Under hösten ligger tonvikten på färdighetsträning i skådespeleri, både på scenen men även framför kameran i samarbete med skolans filmutbildning. Vi arbetar med text och improvisation för att bygga upp vår verktygslåda och öka medvetenheten om hur vi använder kroppen och rösten på scenen. Målet är att hitta nycklar till levande gestaltning, lyhördhet och samspel.

Med hjälp av inbjudna gästlärare kommer vi prova på olika spelstilar men vi återkommer hela tiden till grunderna i improvisation och scenframställning. Vi går dessutom och ser på professionella teatrars föreställningar och repetitioner för att kunna diskutera olika scenuttryck och hämta inspiration från andra.

Klicka här för att läsa mer om lärarna

I kursen ingår ett antal scenprojekt (dialoger, monologer, improvisationer) som redovisas inför publik, inklusive filmprojekt.
På våren har vi en slutproduktion i vår nyrenoverade teaterlokal som ligger ett stenkast från skolan. I det arbetet kommer du också få kännedom om ljus, ljud och scenografi, och du får möjlighet att fördjupa dig i något du är extra intresserad av.

Klicka här för att läsa vad tidigare deltagare tycker om kursen

Titta på den här informationsfilmen om vår teaterkurs, så får du också se hur våra lokaler ser ut:

Så här söker du

Ansökan till teaterkursen består av två delar som båda ska skickas in senast 15 april:

  1. En skriftlig ansökan som du fyller i digitalt (se info nedan).
  2. Ett filmat prov som du mejlar till oss (se info nedan).

Efter du har skickat in din ansökan blir du kallad till en digital intervju och eventuellt också en antagningsworkshop, beroende på hur pandemin utvecklas under våren.

Skriftlig ansökan

Du söker digitalt via länken som du hittar under Ansökan. Så fort som möjligt men allra senast den 15 april ska ansökan vara inne. Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev, där du skriver kort om dig själv och varför du söker kursen. Du ska dessutom bifoga personbevis, betyg och ev. anställningsbevis eller CV. Dessutom vill vi ha kontaktuppgifter till minst en referens som vi kan ringa och prata med, det kan t.ex. vara en lärare eller arbetsledare.  

Filmat prov

Förutom att fylla i din ansökan digitalt ska du spela in två filmer som ska innehålla följande:

  1. Berätta varför du vill gå på teaterlinjen på Göteborgs folkhögskola (max 1 minut).
  2. Framför en av två monologer, se länk nedan (ca 2 minuter).

Det fungerar bra att filma t.ex. med en mobil.

Skicka filmerna till carl.johan.kilborn@vgregion.se  (ev. behöver de komprimeras) eller mejla en länk till filmerna som du t.ex. har lagt upp på youtube eller vimeo. Där kan man lätt ställa in sekretessen på sina klipp så att bara de som får länken kan se klippen, eller göra dem lösenordskyddade. Om du gör det senare får du skicka lösenordet i mejlet. Skriv ditt fullständiga namn så att vi lätt kan koppla det till din digitala ansökan. Skicka så vi har filmerna så fort som möjligt men allra senast den 15 april.

Klicka här för att komma till ansökningsmonologerna

Kursens målsättning

Syftet med Göteborgs folkhögskolas ettåriga teaterkurs är att ge dig redskap att utveckla det egna uttrycket och förbereda dig inför framtida gestaltande scenkonst. Det kan gälla vidare högskolestudier inom teater men också om du vill fortsätta utvecklas till en självständigt skapande scenkonstnär.

Förkunskaper

Du är 18 år eller äldre. Fullständig gymnasiebehörighet är önskvärt men inte en nödvändighet. Du har företräde till skolans allmänna kurs om du efter teaterkursen vill komplettera din gymnasiebehörighet.

Urval av sökande

De här faktorerna ligger till grund för urvalet:

  • Motivation och nyfikenhet för kursens innehåll.
  • Förmåga att kunna ta instruktioner, fysiskt gestalta, fungera i grupp och samspela med andra.  
  • Tidigare erfarenhet som kan bidra till bredd och utveckling av gruppens potential.

Beslut om antagning

Undervisande lärare på utbildningen intervjuar och gör bedömningar i urvalsprocessen. Biträdande rektor fattar beslut om antagning. Meddelande om vem som antagits respektive inte antagits meddelas via mejl och på Folkhögskolornas Mina sidor.

Hantering av reserver

Reservplatser blir tillgängliga vid återbud och sena avhopp och meddelas via mejl och på Folkhögskolornas Mina sidor.

Kursinfo

Nästa kursstart:
21 augusti 2023

Sista dag att söka:
15 april 2023

Materialavgift
2000 kr/läsår. Då ingår försäkring, material, kopiering, teater- och biobesök.

CSN
Du kan söka CSN på gymnasienivå.

Carl Johan Kilborn

Kursansvarig
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-11-21 09:57