Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Teater - Skådespeleri och teaterproduktion

teaterscen

Är du nyfiken på om skådespeleri är något du vill satsa på? Vill du förbereda dig för högre skådespelarutbildning? Vi erbjuder en ettårig kurs för dig som vill undersöka och utveckla dina färdigheter i skådespeleri tillsammans med andra som delar ditt intresse.

Ansökan är nu stängd till kursen som startar 23 augusti 2021. I februari 2022 öppnar vi ansökan till nästa läsår.

Kursinnehåll

Under hösten ligger tonvikten på färdighetsträning i skådespeleri, både på scenen men även framför kameran i samarbete med skolans filmutbildning. Vi arbetar med text och improvisation för att bygga upp vår verktygslåda och öka medvetenheten om hur vi använder kroppen och rösten på scenen. Målet är att hitta nycklar till levande gestaltning, lyhördhet och samspel.

Med hjälp av inbjudna gästlärare kommer vi prova på olika spelstilar men vi återkommer hela tiden till grunderna i improvisation och scenframställning. Vi går dessutom och ser på professionella teatrars föreställningar och repetitioner för att kunna diskutera olika scenuttryck och hämta inspiration från andra.

I kursen ingår ett antal scenprojekt (dialoger, monologer, improvisationer) som redovisas inför publik, inklusive filmprojekt.
På våren har vi en slutproduktion i vår nyrenoverade teaterlokal som ligger ett stenkast från skolan. I det arbetet kommer du också få kännedom om ljus, ljud och scenografi, och du får möjlighet att fördjupa dig i något du är extra intresserad av.

Titta på den här informationsfilmen om vår teaterkurs, så får du också se hur våra lokaler ser ut:

Huvudlärare och kursansvarig

Carl Johan Kilborn började improvisera inför publik år 2000. Idag är han konstnärlig ledare för Göteborgs improvisationsteater och Primalimpro i Göteborg. Vad gäller manusteater har han ena foten i den psykologiska realismen utifrån Stanislavskij-metoden. Den andra foten har han i den fysiska teatern utifrån Grotowski efter de år han jobbade med Teater Albatross.

”Improvisationen är för mig grunden i allt teaterarbete. Den tvingar dig att vara närvarande i nuet och lyssna på din motspelare. Detta kan du ha med dig även när du jobbar med manus. Du har förberett dig och kan din text, men du går ut på scenen som ett blankt papper. Beredd att påverkas av min motspelare.”

Carl Johan är också utbildad musiklärare och älskar att få med musik på ett eller annat sätt i sina slutproduktioner.

carl johan

Så här söker du

Du söker digitalt via länken som du hittar under Ansökan. Senast den 15 maj ska ansökan vara inne. Efter du har skickat in din ansökan blir du kallad till intervju och antagningsprov/workshop, som kommer ske under maj månad.

Kursinfo

Nästa kursstart:
23 augusti 2021

Sista dag att söka:
15 maj 2021

Materialavgift
1000 kr/läsår. Då ingår försäkring, visst material, viss kopiering, teater och biobesök.

CSN
Du kan söka CSN på gymnasienivå.

Antagning

Du blir kallad till intervju och antagningsprov/antagningsworkshop efter att du har skickat in din ansökan. Datum meddelas senare.

Antagningsvillkor
Du är 18 år eller äldre. Fullständig gymnasiebehörighet är önskvärt men inte en nödvändighet. Du har företräde till skolans allmänna kurs om du efter teaterkursen vill komplettera din gymnasiebehörighet. 

Carl Johan Kilborn

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-08-23 10:37