Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Måltidsbiträde och lokalvårdare

"En buffé med grönsaker och oliver, EU flagga i hörnet"

Är du sugen på att komma ut i arbetslivet men samtidigt ha chansen att så småningom kunna studera vidare? Då är allmän kurs på grundskolenivå med inriktning måltidsbiträde och lokalvårdare perfekt för dig.

Utbildningens innehåll

Under året kommer du att läsa svenska och samhällsorienterande ämnen som kan ge behörighet på grundskolenivå. Andra ämnen som ingår i utbildningen är bland annat näringslära, specialkost, hygien, servering, service och bemötande, städmetoder och städmaskiner, ergonomi och arbetsmiljö. Måltids- och lokalvårdspraktik ingår, totalt gör du praktik på fyra olika arbetsplatser, framför allt skolor och förskolor. Kursen är två terminer på helfart.

Vad kan man jobba med efter utbildningen?

En måltidsbiträdes arbetsuppgifter består bland annat av tillagning av frukost, lunch och mellanmål, att koka potatis och ris och att göra sallad. Man beställer och tar emot varor och diskar efter måltiderna. Inom lokalvård består arbetsuppgifterna bland annat av att städa entréer, toaletter, golv och andra ytor.

Vad krävs för att söka utbildningen?

Du ska ha fyllt 20 år och ha svenskkunskaper motsvarande godkänt i SFI C. I första hand tar vi emot sökande som har utländsk bakgrund och försörjningsstöd.

Varför läsa på folkhögskola?

På folkhögskolan anser vi att varje deltagares medverkan är en tillgång för lärande. Ett av folkhögskolans uppdrag är att stärka och utveckla demokratin. Det kan handla om att vara med och påverkan verksamheten. Som vuxenstuderande har du ett särskilt ansvar för dina studier. Under Studerande kan du läsa om vilka rättigheter du och skyldigheter du har som studerande på Göteborgs folkhögskola.

EU-projektet FIER

Vår måltids- och lokalvårdsutbildning är en del i EU-projektet FIER (Fast Track Integration in European Regions), som handlar om integration på arbetsmarknaden för utrikesfödda. Göteborgs folkhögskola deltar i projektet tillsammans med partners från bland annat Tyskland, Norge, Belgien och Turkiet. Genom projektet har vi fått möjlighet att anställa en samordnare för utbildningen som en extra resurs för att stötta nuvarande deltagare i studierna, och tidigare deltagare i att söka jobb.

Läs mer om FIER här, (länk till https://fierprojecteu.com/).

Här är en artikel från september 2018 som berättar om projektets start på Göteborgs folkhögskola: The first FIER classes have begun to take place.

Kursinfo

Kursstart

2 september 2019

Ansökan

Du tillsammans med din handläggare på socialkontoret fyller i en blankett och skickar in till skolan. Blanketten finns som PDF nedan. Om du inte har försörjningsstöd, kontakta Linn, se nedan. Kursen är inte CSN-berättigande. Det går bra att söka ända fram till kursstart.

Kursplats

Örlogsvägen 22, Västra Frölunda

Kontakt

Frågor besvaras av Linn Malmer, 0724-51 97 16.

Ansökningsblankett

På denna länk finner du ansökningsblankett till Måltidsbiträde och lokalvårdare.

Ansökningsblankett

Senast uppdaterad: 2019-04-03 10:02