Måltidsbiträde och lokalvårdare med språkstöd

tre deltagare i köksmiljö

Vill du komma ut i arbetslivet och samtidigt ha chansen att kunna studera vidare? Då är kursen måltidsbiträde och lokalvårdare perfekt för dig.

Ansökan för nästa läsår 2024/2025 är nu öppen.

Utbildningens innehåll

Under året kommer du att läsa svenska och samhällsorienterande ämnen som kan ge behörighet på grundskolenivå. Andra ämnen som ingår i utbildningen är bland annat näringslära, specialkost, hygien, servering, service och bemötande, städmetoder och städmaskiner, ergonomi och arbetsmiljö. Under utbildningen gör du också måltids- och lokalvårdspraktik på olika arbetsplatser som skolor och förskolor. Kursen är två terminer på helfart.

Vad kan man jobba med efter utbildningen?

En måltidsbiträdes arbetsuppgifter består bland annat av tillagning av frukost, lunch och mellanmål, att koka potatis och ris och att göra sallad. Man beställer och tar emot varor och diskar efter måltiderna. Inom lokalvård består arbetsuppgifterna bland annat av att städa entréer, toaletter, golv och andra ytor.

Här kan du se ett inslag från Västnytt (4 oktober 2023) som handlar om kursen Måltidsbiträde och lokalvårdare: Här är utbildningen i Göteborg där alla fick jobb – trots många år utanför arbetsmarknaden | SVT Nyheter

Vad krävs för att söka utbildningen?

Du ska ha fyllt 20 år och ha svenskkunskaper motsvarande godkänt i SFI C. I första hand tar vi emot sökande som är tredjelandsmedborgare och som uppbär försörjningsstöd.

Helhetslyftet

Kursen ingår i projektet Helhetslyftet, som till stor del finansieras av EU genom asyl-, migrations- och integrationsfonden, AMIF. Helhetslyftet erbjuder insatser för tredjelandsmedborgare för att förstärka språkutveckling i svenska, förbereda för inträde på arbetsmarknaden och öka känslan av delaktighet i samhället.

Läs mer om Helhetslyftet här!

blobid2.png

Varför läsa på folkhögskola?

På folkhögskolan anser vi att varje deltagares medverkan är en tillgång för lärande. Ett av folkhögskolans uppdrag är att stärka och utveckla demokratin. Det kan handla om att vara med och påverkan verksamheten. Som vuxenstuderande har du ett särskilt ansvar för dina studier. Under Studerande kan du läsa om vilka rättigheter och skyldigheter du har som studerande på Göteborgs folkhögskola.

Kursinfo

Nästa kursstart
2 september 2024.

Ansökan
Du tillsammans med din handläggare på socialkontoret fyller i en blankett och skickar in till skolan. Blanketten finns som PDF nedan. Du kan även söka via Folkhögskolornas Mina sidor. Klicka här

Om du inte har försörjningsstöd, kontakta Linn, se nedan. Kursen är inte CSN-berättigande. Ansökan är nu öppen för läsåret 24/25.

Kursplats
Örlogsvägen 22, Västra Frölunda

Kursplan
Kursplan Måltidsbiträde och lokalvårdare

Kursinformationsblad
Kursinformationsblad Måltidsbiträde och lokalvårdare

 

Ansökningsblankett

denna länk finner du ansökningsblankett till Måltidsbiträde och lokalvårdare.

Ansökan är nu öppen för läsåret 2024/2025.

Kontakt

Kursansvarig

Linn Malmer

linn.malmer@vgregion.se

0724-51 97 16