Ansök till läsåret 25/26
Du tillsammans med din handläggare på socialtjänsten eller arbetsförmedlingen fyller i en blankett och skickar in till skolan
Vill du få en bred utbildning och goda chanser att komma ut i arbetslivet? Då är kursen måltidsbiträde och lokalvårdare perfekt för dig.
Kursen är två terminer på helfart och innehåller både teori och praktik inom måltid och lokalvård. Målet är att sedan kunna jobba som måltidsbiträde eller lokalvårdare. Du kommer också att kunna jobba på kombitjänster inom förskola, där man en del av dagen jobbar i kök och en del av dagen med lokalvård.
Ämnen som ingår i utbildningen är bland annat näringslära, specialkost, hygien, servering, service och bemötande, städmetoder och städmaskiner, ergonomi, arbetsmiljö och friskvård. Under utbildningen ingår praktiska moment varje vecka med matlagning i skolans kök och städning av skolans lokaler. Undervisningen fokuserar mycket på yrkessvenska. Dessutom ingår praktik under sex veckor på vårterminen på olika arbetsplatser så som förskola och sjukhus. Under året på skolan får du ta del av de aktiviteter som är gemensamma för alla skolans deltagare som temadagar, språkcafé och friluftsdagar.
Efter utbildningen kan du få behörigheter i följande gymnasiekurser:
Lokalvårdsutbildningen sker i linje med SRY:s riktilinjer.
Utbildningen fokuserar på offentlig verksamhet. Efter utbildningen kan du arbeta till exempel inom skola, förskola eller sjukhus. Ett måltidsbiträdes arbetsuppgifter består bland annat av tillagning av frukost, lunch och mellanmål, att koka potatis och ris, göra sallad, ta emot varor och diska efter måltiderna. Inom lokalvård består arbetsuppgifterna bland annat av att städa entréer, toaletter, golv och andra ytor.
Här kan du se ett inslag från Västnytt (4 oktober 2023) som handlar om kursen Måltidsbiträde och lokalvårdare: Här är utbildningen i Göteborg där alla fick jobb – trots många år utanför arbetsmarknaden | SVT Nyheter
Du ska ha fyllt 20 år och ha svenskkunskaper motsvarande godkänt i SFI C. Kursen är inte CSN-berättigande och du behöver ett annat sätt att finansiera dina studier, exempelvis aktivitets- eller försörjningsstöd. Prata med din handläggare om det är möjligt att läsa kursen med bibehållen ersättning.
Kursen ingår i projektet Helhetslyftet, som till stor del finansieras av EU genom asyl-, migrations- och integrationsfonden, AMIF. Helhetslyftet erbjuder insatser för tredjelandsmedborgare för att förstärka språkutveckling i svenska, förbereda för inträde på arbetsmarknaden och öka känslan av delaktighet i samhället.
På folkhögskolan anser vi att varje deltagares medverkan är en tillgång för lärande. Ett av folkhögskolans uppdrag är att stärka och utveckla demokratin. Det kan handla om att vara med och påverkan verksamheten. Som vuxenstuderande har du ett särskilt ansvar för dina studier. Under Studerande kan du läsa om vilka rättigheter och skyldigheter du har som studerande på Göteborgs folkhögskola.
Nästa kursstart
1 september 2025
Ansökan
Du tillsammans med din handläggare på socialtjänsten eller arbetsförmedlingen fyller i en blankett och skickar in till skolan. Klicka här.
Om du inte har försörjningsstöd kan du ansöka via Folkhögskolornas Mina sidor. Klicka här Du kan även kontakta Linn Malmer, se kontaktuppgifter nedan.
Kursen är inte CSN-berättigande!
Kursplats
Örlogsvägen 22, Västra Frölunda
Kursplan
Kursplan Måltidsbiträde och lokalvårdare
Kursinformationsblad
Kursinformationsblad Måltidsbiträde och lokalvårdare