Teater - Skådespeleri och teaterproduktion
Är du nyfiken på om skådespeleri är något du vill satsa på? Vill du förbereda dig för högre skådespelarutbildning? Vi erbjuder en ettårig kurs på heltid för dig som vill undersöka och utveckla dina färdigheter i skådespeleri tillsammans med andra som delar ditt intresse.
Vi vill gratulera Sevar Georgiev, deltagare på teaterkursen på Göteborgs folkhögskola, till bedriften att ha kommit in vid Stockholms dramatiska högskola! Han kommer att läsa till skådespelare på kandidatprogrammet mim från och med hösten 2023.
Kursinnehåll
Under hösten ligger tonvikten på färdighetsträning i skådespeleri, både på scenen men även framför kameran i samarbete med skolans filmutbildning. Vi arbetar med text och improvisation för att bygga upp vår verktygslåda och öka medvetenheten om hur vi använder kroppen och rösten på scenen. Målet är att hitta nycklar till levande gestaltning, lyhördhet och samspel.
Med hjälp av inbjudna gästlärare kommer vi prova på olika spelstilar men vi återkommer hela tiden till grunderna i improvisation och scenframställning. Vi går dessutom och ser på professionella teatrars föreställningar och repetitioner för att kunna diskutera olika scenuttryck och hämta inspiration från andra.
Klicka här för att läsa mer om lärarna
I kursen ingår ett antal scenprojekt (dialoger, monologer, improvisationer) som redovisas inför publik, inklusive filmprojekt.
På våren har vi en slutproduktion i vår nyrenoverade teaterlokal som ligger ett stenkast från skolan. I det arbetet kommer du också få kännedom om ljus, ljud, scenografi, kostym, dramaturgi och dramatiskt skrivande. Du får möjlighet att fördjupa dig i något du är extra intresserad av.
Klicka här för att läsa vad tidigare deltagare tycker om kursen
Titta på den här informationsfilmen om vår teaterkurs, så får du också se hur våra lokaler ser ut:
Så här söker du
Ansökan till teaterkursen består av två delar:
- En skriftlig ansökan som du fyller i digitalt och där du också bifogar en filmad monolog.
- En antagningsworkshop och intervju på vår skola, eller (om du inte har möjlighet att komma) en digital intervju.
1. Skriftlig ansökan
Du söker digitalt via länken som du hittar under Ansökan. Senast den 15 april behöver den vara inskickad. Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev, där du skriver kort om dig själv och varför du söker kursen, samt en filmad monolog (se instruktioner nedan). Du ska dessutom bifoga personbevis, betyg och ev. anställningsbevis eller CV. Dessutom vill vi ha kontaktuppgifter till minst en referens som vi kan ringa och prata med, det kan t.ex. vara en lärare eller arbetsledare.
Filmat prov
Förutom att fylla i din ansökan digitalt ska du spela in en film där du framför en av fyra texter. Det fungerar bra att filma t ex med en mobil.
Klicka här för att komma till ansökningstexterna
Det enklaste är om du i din ansökan ger oss en länk till en drive där du har lagt din inspelade monolog, eller om du har lagt upp filmen på Vimeo eller Youtube. Du kan lätt ställa in sekretessen så att bara de som får länken kan se klippen, eller göra dem lösenordsskyddade. Om du gör det senare måste du skicka med lösenordet också. Väljer du istället att bifoga en film vill vi att du döper filen med ditt namn. Har du problem med att ladda upp filen går det bra att mejla den till goteborgs.folkhogskola@vgregion.se. Var i så fall tydlig med att ange ditt fullständiga namn och att det är teaterkursen du söker.
2. Antagningsworkshop och intervju på skolan
Efter att du har skickat in din ansökan blir du kallad till en antagningsworkshop och intervju på skolan. Det kommer att vara en halvdag någon gång under veckorna 19-21. Där kommer du att få göra teaterövningar tillsammans med andra sökande och därefter blir det en individuell intervju. Det kommer naturligtvis att finnas möjlighet för dig att ställa frågor till oss under dagen.
Om du inte har möjlighet att komma till Göteborg på något av de föreslagna datumen kan vi lösa det med en digital intervju istället. Vi rekommenderar dig emellertid att komma på workshopen då det ökar chanserna för oss att få en mer komplett bild av dig, samtidigt som du får träffa oss och se våra lokaler.
Har du praktiska frågor kring betyg, CSN och vad du ska bifoga hör du av dig till kursexpeditionen, 031-769 76 01. De kan även hjälpa dig med att byta tid för antagningsworkshopen.
Kursens målsättning
Syftet med Göteborgs folkhögskolas ettåriga teaterkurs är att ge dig redskap att utveckla det egna uttrycket och förbereda dig inför framtida gestaltande scenkonst. Det kan gälla vidare högskolestudier inom teater men också om du vill fortsätta utvecklas till en självständigt skapande scenkonstnär.
Förkunskaper
Du är 18 år eller äldre. Grundläggande behörighet för högskolestudier är önskvärt, men det är inte nödvändigt att du har godkända betyg i alla ämnen från gymnasiet för att börja på vår kurs. Vi vill dock att du skall ha gått tre år på gymnasiet. Är det väldigt många ämnen du behöver läsa upp för att få din grundläggande behörighet rekommenderar vi att du läser in dessa på allmän kurs först.
Urval av sökande
De här faktorerna ligger till grund för urvalet:
- Motivation och nyfikenhet för kursens innehåll.
- Förmåga att kunna ta instruktioner, fysiskt gestalta, fungera i grupp och samspela med andra.
- Tidigare erfarenhet som kan bidra till bredd och utveckling av gruppens potential.
Beslut om antagning
Undervisande lärare på utbildningen intervjuar och gör bedömningar i urvalsprocessen. Biträdande rektor fattar beslut om antagning. Meddelande om vem som antagits respektive inte antagits meddelas via mejl och på Folkhögskolornas Mina sidor.
Hantering av reserver
Reservplatser blir tillgängliga vid återbud och sena avhopp och meddelas via mejl och på Folkhögskolornas Mina sidor.
Kursinfo
Nästa kursstart
20 augusti 2025
Ansökning
Ansökan öppnar 3 februari 2025
Kostnad
2000kr/läsår som täcker kostnader för försäkring, material, kopiering och teaterbesök.
CSN
Du kan söka studiemedel på gymnasienivå genom CSN.
Kontakt
Kursansvarig
Carl Johan Kilborn
carl.johan.kilborn@vgregion.se
031-382 06 54
0735-84 90 14
Administrativ koordinator
Jeanette Karlsson
jeanette.marie.karlsson@vgregion.se
031-769 76 01